072-330-2835
30 מרץ 2023

תכן מכאני

כידוע, עיצוב תעשייתי הנו תחום מורכב שדורש השקעה ומחשבה במגוון אפיקים מקבילים. נדרש לבחון צורך, להגדיר מטרה, לבחון היתכנות, להפעיל שיקולים ארגונומיים, להשקיע בזיווד, לבחון צורניות, לקחת מידות מדויקות, להתייחס לתרחיש משתמש ועוד. כיצד כל זאת מתחבר לתכן מכאני? התשובה היא ברמת התכנון!

מוזמנים להבין פעם אחת ולתמיד מהו תכן מכאני, מיהם בעלי המקצוע שלוקחים חלק במשימה, מה חשוב לדעת בנושא וכיצד ניתן להשיג תוצאות אידאליות. מוזמנים לצלול פנימה אל תוך עולם הנדסי, מנקודת מוצא של עיצוב תעשייתי.

תכנון מוצר – מא' ועד ת'

תכן מכאני הולך יד ביד עם תכנון ארגונומי, מחקר, הליך עיצובי, הליך ייצור וכדומה, אם כי בראייה כללית נציין שמדובר בתהליך שיטתי ומהותי מסך הנישה של עיצוב תעשייתי. מסך התהליך שנוגע לתכנון ראשוני ומתקדם. על מנת לייצר מוצר נדרש ומוצלח, ראשית יש להבין מה לא עובד בהיצע הקיים, אלו צרכים מתעוררים בהקשר לשימוש במוצר, מה מציעים המתחרים (ומהן נקודות החוזקה והחולשה שלהם), מיהו קהל היעד (ומהם המאפיינים הרלוונטיים בהקשר למוצר), איזה ערך מוסף המוצר עתיד להעניק, מהו המצב בשוק, על איזו בעיה המוצר עתיד לענות וכדומה.

כל זאת מתאר בצורה מיטבית מה עומד מאחורי תכן מכני, או במילים אחרות "תיכון", "תכן הנדסי", או פשוט תכנון מוצר. שנתמצת? ובכן תכן מכאני מתייחס לתהליך שיטתי שנהוג לבצע כאשר מבקשים לעצב מוצר חדש. 

מערך פעולות מסודר ומוגדר מראש

אין זה משנה אם מבקשים לעצב מוצר פשוט, או מורכב. רכיב סטנדרטי או ייחודי. כל עוד מדובר במוצר חדש שטרם עוצב ויוצר, מגוון היבטים צרכים להילקח בחשבון. לצורך הדוגמה נניח שמבקשים לעצב קומקום לאנשים מבוגרים. לכאורה, מוצר מוכר ומטופל. בפועל, עומדים מול משימה חדשה שדורשת לבחון אלו בעיות מתעוררות בקרב אנשים מבוגרים אל מול תרחיש השימוש במכשיר. נדרש לבחון כיצד נכון לשנות את המידות הקיימות, את הזיווד וכדומה. אי לכך כאשר פרויקט חדש נכנס לשלב "תכן מכאני", נדרש לבחון מגוון היבטים משלימים – נדרש לפעול בהתאם למערך פעולות מסודר ומוגדר מראש!

מתי תכן מכאני נדרש?

מדהים לדעת שגם מאחורי מוצרים לכאורה פשוטים (פותחן בירות למשל), נמצא מערך אינסופי של בדיקות, השוואות, שיקולים ארגונומיים, ובחינת חומרים, מידות, צורניות, משקל, זווית וכדומה. אי לכך ברגע שמתעורר צורך לעצב מוצר חדש (פשוט או מורכב), חיוני להתנהל לצד פרוטוקול פעולות מסודר. באופן שכזה נשארים מפוקסים, יודעים מה נדרש לבחון, אל שאלות רצוי להעלות, מתי מגיע השלב של לקיחת מידות, מתי מגיע השלב של בחינת צורניות וכדומה. 

מי עומד מאחורי תכן מכאני?

על מנת לעמוד במשימה שדורשת ראייה היקפית ושלל תחומי התמחות, נדרש להיעזר בשורה של אנשי מקצוע. כולל מעצבי מוצר, אנשי גרפיקה, מהנדסי מכונות ואף אנשי בקרה ומהנדסי אלקטרוניקה עשויים להיות מעורבים לאורך התהליך. שנחדד? מאחורי תכן מכאני יש לא מעט משימות וכמובן הליך עבודה מסודר, ועל כן אין זה נכון להתנהל מול אדם אחד. על מנת להפיק את המרב, רצוי לארגן צוות, כך שכל אחד יתרום בתורו בהתאם לתחומי התמחות. 

תכן מכני – שלבים עיקריים

כאמור, כל מוצר חדש צריך לעבור תכנון מקצועי ולהיעזר במגוון אנשי צוות. מוזמנים לקבל הצצה לשלבי התכנון המרכזיים.

  • אפיון צורך – הגדרה של צורך, בעיה וחזון.
  • אפיון מוצר – אפיון מוצר כולל הגדרה תמציתית של המוצר שעומד על הפרק, הגדרה של מאפייני קהל יעד, פונקציונליות, סדר פעולות שימוש, חלקים עיקריים, מאפייני גודל, סטטוס, בטיחות, כמות ייצור רצויה, תרחיש שימוש, עיצוב כללי ותדמית.
  • גיבוש היררכיה ניהולית – חשוב שכל אחד מאנשי הצוות יידע מהו תחום ההתמחות שלו ובאיזה שלב הוא נכנס לתמונה.

ניהול תיק מוצר – חיוני שסך התהליך יהיה מתועד באופן מסודר. מסייע להבין אלו מסקנות ומטרות התקבלו לאורך הדרך.

director
אבישי כהן
מנכ”ל ומייסד של Magoz
שתף מאמר:
תוכן עניינים
יש לכם רעיון, חזון, מוצר שמחפש פתרון איכותי? בואו להגשים אותו איתנו:

    שם מלא *

    טלפון *

    דוא”ל *

    נושא פנייה *

    דברו איתנו
    banner
    update
    Open chat
    צריך עזרה?
    היי,
    אני אבישי מייסד מגוז, לצ'אט ישיר מולי לחצו
    דילוג לתוכן